Facebook

Hőségriadó

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzései alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére 2024. július 07-én (vasárnap) 0.00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24:00 óráig.

Ezért fontos, hogy odafigyeljünk az életmódunkra, és mindenképp védekezzünk a hőség ellen megfelelő mennyiségű folyadékkal, fényvédővel és napkerülő magatartással. Amennyiben megtehetjük, igyekezzünk a szabadban töltött időt reggelre vagy estére szervezni. Kerüljük a déli időszakban a tömegközlekedést, sorban állást, erőteljes fizikai erőkifejtést, cipekedés, bevásárlás a tűző napon. Napközben tartsuk az ablakokat csukva, használjunk függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka vagy hajnalban szellőztessünk. Csak a szükséges mértékben használjuk az elektromos készülékeket, még a világítást is.

Számtalanszor ismételt tanács az elegendő folyadék fogyasztása, különösen gyermekeknek, mert könnyen kiszáradhatnak. Ám az idős emberek is hajlamosak a kiszáradásra, ha valaki nem iszik eleget, könnyen felborulhat a folyadékháztartása. Ilyenkor besűrűsödik a vére, s a már amúgy is szűk, meszes erekben könnyen kialakulhat a trombózis. Idősebb korban akkor is muszáj inni, ha nem szomjas valaki.

Étkezési javaslatként naponta inkább többször együnk, keveset. A napi étrendet pedig lehetőleg kalóriaszegény, könnyen emészthető ételekből állítsuk össze. Alkoholos italok fogyasztása is kerülendő a hőségben.

2024-07-09 10:09:01